Kutatás

Fő kutatási iránya a fizikai vonzerővel összefüggő párválasztási preferenciák feltárása, illetve azoknak az adaptív algoritmusoknak a leírása, amelyek alapján bizonyos típusú arcokat és testeket vonzóbbnak ítélünk meg a többinél.

  • Az arc szépsége. Alapvető kutatási cél a fizikai vonzerő evolúciós jelentőségének feltárása, megértése. Ezen belül (a) egyrészt a női arc univerzálisan szépnek tartott morfológiai vonásainak azonosítása, (b) másrészt, a fizikai vonzerővel összefüggő hormonális és fiziológiai folyamatok meghatározása, amelyek a megbízhatóan jelzik az észlelt egészséget és a genetikai minőséget.
  • Szépség és hajviselet. Egy másik kutatási terület a női hajviselet, amelynek kapcsán célunk feltárni a lehetséges kapcsolatokat az arc és test fenotípusos minőségének észlelése és hosszú, egészséges hajnak a párválasztási preferenciákban mutatott jelentősége között.
  • A szakáll és a férfi arc vonzereje. Az arcszőrzet, mint a szexuális szelekcióval kialakult (másodlagos nemi) jelleg funkciója minden bizonnyal a vonzerő növelése volt a törzsfejlődés során. Vizsgálati eredményeink támogatják a jó- gén modell alapfeltevését, amely szerint az arcszőrzet növeli az arc észlelt egészségességének mértékét.

Szexuális arousal, hűtlenség, paternitás. A párkapcsolatok stabilitásának alapvető mozgatója a partner megtartása, hűtlensége jelzéseinek detektálása. Ezekben a stratégiákban kifejezett nemi különbségek mérhetők, amelyek a párkapcsolatok működésének kulturális különbségei mellett is univerzális standardokat mértek a kutatók. Saját vizsgálatainkban a párkapcsolati (szexuális és érzelmi) hűtlenségre adott válaszok evolúciós-ökológiai szempontú elemzésével foglalkozunk.